Gratis verzending boven 21,90 €

Plan je teelt

Velen van ons dromen ervan groenten van eigen bodem te kunnen plukken om ze tijdens zomerse etentjes op te dienen. Kunstmest, water en zon zijn allemaal goed en wel, maar de basis voor je oogstfestijn wordt gelegd in de planningsfase. Laat het teeltseizoen beginnen!

Bepaal je voorwaarden
Begin met na te denken over hoeveel je wilt verbouwen en welk doel je tuin zal dienen. Hoeveel ruimte heb je voor de teelt beschikbaar? Ben je bijna de hele zomer weg? In februari is het gemakkelijk om weg te dromen, maar door realistisch te telen volgens jouw wensen, heb je meer kans om te slagen met je oogst.


Maak lijstjes!
Van welke planten droom jij in je tuin of volkstuin? Maak een lijst van de gewassen die je wilt kweken, je vindt genoeg inspiratie op tuinblogs en in de tuincentra. Denk na over wat je graag eet en concentreer je op dingen waarvan je weet dat je ze in je keuken zult wegwerken. Als je van uitdagingen houdt, is het altijd leuk om elk jaar een plant te hebben om mee te experimenteren!


Tekenen en schetsen
Nu je de voorwaarden hebt bepaald, is het tijd om te gaan schetsen! De zakjes met zaden vertellen je hoe je planten het beste zullen groeien. Sommige gewassen wisselen graag elk jaar van plaats, andere worden graag samen geteeld, weer andere hebben veel ruimte nodig, terwijl weer andere dicht opeen kunnen worden geplant. Als je je grond gelijkmaakt voordat de zaden de grond ingaan, geef je je planten de best mogelijke omstandigheden!


Ontwerp je eigen tuinagenda
Telen is persoonlijk en hangt af van de groeizone waarin je woont, of je toegang hebt tot een kas en, natuurlijk, welke planten je wilt kweken. Als je je eigen tuinagenda ontwerpt, kun je belangrijke data voor jou vastleggen. Zoals de laatste nachtvorst, wanneer verschillende groenten moeten worden geteeld en wanneer je kunt beginnen met uitplanten. Volgend jaar kun je uitgaan van je sjabloon en verbeteringen aanbrengen!


Evalueren en verbeteren
Zoals met alles, oefening baart kunst. Als je bijhoudt wat je in je tuin doet, is het veel gemakkelijker om terug te gaan en te evalueren wat goed werkte en wat je voor volgend jaar moet veranderen. Daarom is het een goed idee om extra pagina's voor notities en schetsen in je agenda op te nemen. Tijdens de winter, wanneer de tuin in rust is, is het de perfecte tijd om plannen te maken voor het volgende seizoen!

Jij kiest

Omslag
Spiraal en elastisch koord
Lay-out
Inhoud
Extra inhoud
Startdatum
Nu maken

Planeringstips

So Typical Me
usercartearth